Home » Najpopularnije akvarijske ribice: Nazivi i osnovne osobine
Ribice

Najpopularnije akvarijske ribice: Nazivi i osnovne osobine

Akvarijumi su oaze ljepote u našim domovima, a akvarijske ribice čine srž ove čarolije. Postoji mnogo različitih vrsta ribica koje možete odabrati za svoj akvarij, ali ove najpopularnije vrste ističu se svojim prepoznatljivim imenima i jedinstvenim osobinama.

Gupi (Guppies)

Gupi, poznati i kao milionče (lat. Poecilia reticulata), su male i živopisne ribice koje su poznate po svojoj reproduktivnoj sposobnosti. Mužjaci imaju prepoznatljive šare na tijelu i dugi, šareni repovi. Gupi su izrazito otporne ribice i lako se prilagode raznim uvjetima, zbog čega su savršene za početnike u svijetu akvaristike.

Neonka (Neon Tetra)

Neonke (lat. Paracheirodon innesi) su male, šarene ribice koje osvajaju srca mnogih akvarista. Njihovo tijelo je prekriveno sjajnom plavom i crvenom bojom, koja čini ribice gotovo fluorescentnim. Neonke su mirne i društvene ribice, pa se preporučuje držati ih u jatu kako bi pokazale svoje najbolje osobine.

Plati (Platy)

Plati, poznati i kao platići (lat. Xiphophorus maculatus), su veselih boja i poznati po svojoj šarmantnoj osobnosti. Oni imaju šareno tijelo s različitim bojama i uzorcima. Plati su društvene ribice koje se dobro slažu s drugim miroljubivim vrstama riba, čineći ih popularnim izborom za zajedničke akvarije.

Beta ribica (Betta splendens)

Betta ribice, poznate i kao borci, su izuzetno privlačne ribice koje se ističu svojim veličanstvenim repovima. Mužjaci imaju dulje i šarenije peraje od ženki. Betta ribice mogu biti teritorijalne prema drugim mužjacima, pa ih je najbolje držati pojedinačno u akvariju. Ove ribice su poznate po svojim raznolikim bojama i oblicima repova.

Moli (Mollies)

Moli (lat. Poecilia sphenops) su još jedne popularne i raznobojne ribice koje su vrlo prilagodljive na različite uvjete. Imaju šire tijelo i dostižu različite veličine ovisno o vrsti. Moli su društvene ribice koje se dobro slažu s drugim nenasilnim vrstama riba.

Kardinal tetra (Cardinal Tetra)

Kardinal tetre (lat. Paracheirodon axelrodi) su bliski rođaci neonki, ali su nešto veće i imaju više crvene boje na tijelu. Imaju sjajne boje koje se ističu u akvariju, čineći ih vrlo privlačnim za promatranje. Kardinal tetre su miroljubive ribice koje najbolje funkcioniraju kada su držane u jatu.

Diskus ribica (Discus Fish)

Diskusi (lat. Symphysodon spp.) su poznati po svojoj lijepoj i zaobljenoj građi tijela. Oni dolaze u raznim bojama i uzorcima, te su omiljeni izbor među iskusnim akvaristima. Diskusi su zahtjevnije ribice koje zahtijevaju stabilne i kvalitetne uvjete vode.

Crveni tigar (Red Tiger Barb)

Crveni tigar barbovi (lat. Puntius tetrazona) su šarene i živahne ribice koje potječu iz jugoistočne Azije. Imaju svijetlo crvene boje koje dominiraju njihovim tijelom, posebno na bokovima, dok su gornji dijelovi tijela obično tamniji. Imaju karakteristične crne pruge koje ih čine prepoznatljivima i atraktivnima u akvariju.

Zebra danio (Zebra Danio)

Zebra danio (lat. Danio rerio) je još jedna popularna vrsta ribice poznata po svojim crno-bijelim prugama. Ove ribice su živahne i društvene, pa ih je najbolje držati u jatu kako bi pokazale svoje najbolje osobine.

Ancistrus (Pleco, Ribica-čistač)

Ancistrusi (lat. Ancistrus spp.), poznati i kao ribice-čistači ili pleco, su nezamjenjive ribice za održavanje čistoće akvarija. Oni čiste alge i otpatke s površine i podloge akvarija, čineći ih korisnim dodatkom za svaki akvarij.

Skalar (Angelfish)

Skalar (lat. Pterophyllum scalare) je prepoznatljiva akvarijska ribica po svom spljoštenom tijelu i dugim, izduženim perajama koje izgledaju poput anđeoskih krila. Dolazi u raznim bojama, uključujući zlatnu, srebrnu i crnu, čime očarava ljubitelje akvaristike. Skalari su miroljubive ribice koje se dobro slažu s drugim nenasilnim vrstama riba, ali se preporučuje držati ih u paru ili jatu kako bi pokazali svoje prirodno ponašanje.

Zlatna ribica (Carassius auratus)

Zlatna ribica (lat. Carassius auratus) je jedna od najomiljenijih akvarijskih ribica, poznata po svojoj veseloj naravi i raznobojnim varijacijama. Dolazi u različitim oblicima i bojama, uključujući zlatno-narančastu, crvenu, crnu i bijelu. Zlatna ribica je vrlo prilagodljiva i lako se uzgaja, čineći je savršenim izborom za početnike u akvaristici.