Home » Gupi (Gupije): Šarene i živahne ribice savršene za početnike u akvaristici
Ribice

Gupi (Gupije): Šarene i živahne ribice savršene za početnike u akvaristici

Gupi ribica - gupija

Gupi ribice, poznate i kao milijunske ribice (Poecilia reticulata), su jedna od najpopularnijih i najraširenijih vrsta akvarijskih ribica na svijetu. Njihova šarena pojava, jednostavna njega i prijateljska narav čine ih idealnim izborom za početnike u svijetu akvaristike. Gupi su porijeklom iz Južne Amerike, ali su već dugi niz godina uzgajane u cijelom svijetu, što je rezultiralo raznolikim bojama i oblicima.

Izgled i Boje

Gupi su poznati po svom šarenom izgledu i raznobojnim perajama koje dolaze u različitim varijacijama. Mužjaci su obično manji od ženki i imaju duže i šarenije peraje. Njihove tijela mogu biti crvene, plave, zelene, žute, narančaste ili čak kombinacija više boja. Osim toga, postoji i veliki broj vrsta s različitim šarama i uzorcima na tijelu.

Ponašanje i temperament

Gupi su izrazito društvene i živahne ribice koje će sigurno oživjeti svaki akvarij. Mužjaci su poznati po svojim plesnim ritualima kako bi impresionirali ženke. Međutim, bitno je napomenuti da bi u akvariju trebalo imati više ženki nego mužjaka kako bi se smanjila agresija među mužjacima.

Njega i uvjeti u akvariju

Gupi su prilično otporne ribice, ali kako bi se osiguralo njihovo zdravlje, važno je održavati odgovarajuće uvjete u akvariju. Akvarij bi trebao biti dovoljno prostran i imati dobro funkcionirajući filter koji će održavati čistu vodu. Temperatura vode bi trebala biti između 24°C i 28°C, a pH vrijednost između 6.8 i 7.8. Redovno mijenjanje dijela vode je također važno kako bi se očuvala kvaliteta vode.

Hranjenje

Gupi su svejedi i prihvataju raznoliku hranu. Komercijalna hrana u obliku pahuljica ili granula je dostupna u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce i može biti osnova prehrane. Također, preporučuje se dodavanje raznolikosti u njihovu prehranu pružajući im živu hranu poput artemije ili crvića. Bitno je ne prehranjivati ih i prilagoditi količinu hrane veličini njihovih trbuščića.

Razmnožavanje

Gupi su poznati po svojoj brzoj reprodukciji. Ženke mogu izbaciti veći broj mladih ribica, čak i bez muške prisutnosti, što je razlog zašto ih zovu i “milijunske ribice”. Ako želite spriječiti nekontroliranu razmnožavanje, preporučuje se držati samo mužjake ili samo ženke u akvariju.

Gupi (milijunske ribice) su izvrsne i pristupačne ribice za svakog početnika u akvaristici. Njihova raznolika boja, prijateljska narav i jednostavna njega čine ih omiljenima među akvaristima diljem svijeta. Ako želite oživjeti svoj akvarij šarenim i živahnim ribicama, gupi su definitivno pravi izbor. Slijedeći osnovne smjernice za njihovu njegu, uživat ćete u predivnom svijetu ovih čarobnih ribica.