Home » Neonka (Neon Tetra): Maleni blistavi biseri amazonskih voda
Ribice

Neonka (Neon Tetra): Maleni blistavi biseri amazonskih voda

Ribice neonke

Neonka (Paracheirodon innesi), poznata i kao neonka tamanica, je jedna od najljepših i najprepoznatljivijih akvarijskih ribica. Njihove svijetle boje i živahno ponašanje čine ih omiljenima među akvaristima diljem svijeta. Ova vrsta potječe iz slatkovodnih područja Južne Amerike, posebno iz bazena rijeka Amazon i Orinoco.

Izgled i Boje

Neonke su male ribice, obično dužine između 3 i 4 centimetra. Njihovo tijelo je srebrnasto-bijele boje, a prepoznatljiva crta u svijetlo plavoj ili svijetlo zelenoj boji proteže se duž boka tijela od glave do repa. Kada su u dobro očuvanim uvjetima, ova traka svijetli poput neona, što je i dalo ime ovoj prelijepoj ribici.

Ponašanje i temperament

Neonke su izrazito miroljubive ribice i idealne su za zajedničke akvarije. Međutim, bitno je naglasiti da ih ne bi trebalo držati s većim, agresivnijim vrstama koje bi mogle uznemiravati i napadati ove male i nježne ribice. Najbolje je držati ih u grupi od najmanje 6-8 jedinki kako bi se osjećale sigurnije i pokazivale svoje prirodno ponašanje.

Njega i uvjeti u akvariju

Za njegu neonki, potrebno je osigurati kvalitetnu vodu i odgovarajuće uvjete u akvariju. Akvarij bi trebao biti dovoljno velik, barem 20 litara, kako bi im pružio dovoljno prostora za plivanje. Temperatura vode bi trebala biti između 22°C i 26°C, a pH vrijednost između 6.0 i 7.0. Bitno je održavati dobru filtraciju i redovito mijenjati dio vode kako bi se održala kvaliteta vode.

Hranjenje

Neonke su svejedi i prihvataju raznoliku hranu. Komercijalna hrana u obliku pahuljica ili granula je dobra osnova njihove prehrane. Također, možete im pružiti živu hranu poput artemije ili sitnih crvića kako bi unijeli raznolikost u prehranu. Bitno je kontrolirati količinu hrane kako ih ne bi prehranili i izbjegavati višak nepojedene hrane u akvariju.

Razmnožavanje

Razmnožavanje neonki u kućnim uvjetima može biti izazovno. Ako želite pokušati uzgajati neonke, preporučuje se izdvojiti poseban uzgojni akvarij s biljkama za zaštitu jaja i mladunaca. Nakon mrijesta, roditelji bi trebali biti uklonjeni kako ne bi pojeli jaja i mlade ribice.

Neonke su prekrasne i mirne ribice koje će sigurno unijeti živost i svjetlost u vaš akvarij. Njihova prepoznatljiva svijetla traka i miroljubivo ponašanje čine ih omiljenima među akvaristima svih razina iskustva. Pravilna njega, dobro održavanje akvarija i zdrava prehrana ključni su za očuvanje njihovog zdravlja i ljepote. Uz odgovarajuću brigu i pažnju, uživat ćete u predivnom svijetu ovih malih blistavih bisera amazonskih voda.