Home » Beta ribica: Graciozni borac šarenih boja
Ribice

Beta ribica: Graciozni borac šarenih boja

Beta ribica - borac

Beta ribica (Beta splendens), poznata i kao borac, je jedna od najljepših i najkarizmatičnijih akvarijskih ribica. Potječe iz jugoistočne Azije, posebno iz Tajlanda, Malezije i Indonezije. Njihova jedinstvena i šarena peraja, te borbeni karakter čine ih popularnim izborom među akvaristima širom svijeta.

Izgled i Boje

Beta ribice su poznate po svojim prelijepim perajama koje se rasprostiru poput lepeze. Mužjaci su obično veći i šareniji od ženki. Boje beta ribica variraju od svijetle crvene, plave, zelene, do nježnih narančastih, bijelih i ljubičastih tonova. Različite uzgojne linije donijele su raznolikost boja i oblika peraja, što čini svaku ribicu posebnom.

Ponašanje i temperament

Beta ribice su poznate po svom borbena naravi, što ih čini jednim od razloga zašto ih nazivaju “borci”. Međutim, važno je napomenuti da beta ribice nisu agresivne prema svim vrstama riba, već su uglavnom agresivne prema svojim mužjacima. Mužjaci se mogu sukobljavati ako su u istom akvariju, stoga je preporučljivo držati samo jednog mužjaka po akvariju. Uz pravilno usmjeravanje, bette se mogu mirno ponašati prema drugim ribama, ali svakako treba biti oprezan i odabrati odgovarajuće vrste riba za zajednički akvarij.

Njega i uvjeti u akvariju

Za beta ribice potrebno je osigurati odgovarajuće uvjete kako bi ostale zdrave i sretne. Akvarij bi trebao biti dovoljno prostran, najmanje 10 litara, s dovoljno mjesta za skrivanje i odmor ribice. Temperatura vode bi trebala biti između 24°C i 28°C, a pH vrijednost između 6.0 i 7.5. Bitno je održavati čistu vodu i dobru filtraciju, jer beta ribice su osjetljive na kvalitetu vode.

Hranjenje

Beta ribice su svejedi i prihvataju raznoliku hranu. Komercijalna hrana u obliku pahuljica ili granula je dobar izbor za njihovu prehranu. Također, povremeno ih možete razmaziti živom hranom poput artemije, larvi komaraca ili crvića kako bi se unijela raznolikost u prehranu. Bitno je hraniti ih u umjerenim količinama kako ne bi došlo do prekomjerne prehrane i zagađenja vode.

Razmnožavanje

Razmnožavanje beta ribica može biti izazovno, ali i izuzetno zanimljivo. Ako želite uzgajati bette, mužjaci i ženke bi se trebali držati odvojeno, a zatim ih pustiti da se susretnu u posebnom uzgojnom akvariju. Nakon mrijesta, mužjaci bi trebali biti odvojeni, jer mogu postati agresivni prema ženkama i mladim ribicama.

Beta ribice su šarmantne i elegantne ribice koje će osvojiti vaše srce svojom ljepotom i karizmom. Njihove svijetle boje i raznobojna peraja čine ih živopisnim ukrasom svakog akvarija. Međutim, kako biste se mogli u potpunosti diviti ovim čudesnim ribicama, bitno je pružiti im odgovarajuće uvjete i njegu. S pravilnom brigom, vaša beta ribica će procvjetati i biti zdrava i sretna članica vaše akvarističke obitelji.