Home » Kardinal tetra ribice: Ljepota plavih kapljica
Ribice

Kardinal tetra ribice: Ljepota plavih kapljica

Kardinal tetra ribice

Kardinal tetra (Paracheirodon axelrodi), poznata i kao kardinalka, je jedna od najljepših i najprepoznatljivijih akvarijskih ribica. Potječe iz rijeka i potoka Južne Amerike, posebno iz bazena rijeke Rio Negro i Rio Orinoco. Njihova intenzivna plava traka i živahne boje čine ih jednim od najpopularnijih izbora među akvaristima.

Izgled i Boje

Kardinal tetre su male ribice koje obično narastu do 4 centimetra duljine. Njihovo tijelo je prekriveno intenzivnom crvenom trakom koja proteže od glave do repa, a ispod nje je prepoznatljiva svijetloplava traka. Ove dvije boje stvaraju kontrastan i očaravajući izgled, što je i razlog zašto su dobile naziv “kardinal tetra”.

Ponašanje i temperament

Kardinal tetre su izrazito miroljubive i društvene ribice koje se odlično slažu s drugim mirnim vrstama riba. U prirodi, obitavaju u velikim jatima, pa je preporučljivo držati ih u školi od najmanje 6-8 jedinki kako bi se osjećale sigurnije i pokazivale svoje prirodno ponašanje. Bitno je naglasiti da su ove ribice izrazito osjetljive na kvalitetu vode, stoga je važno održavati dobru filtraciju i redovito mijenjati dio vode u akvariju.

Njega i uvjeti u akvariju

Za kardinal tetre potrebno je osigurati odgovarajuće uvjete kako bi ostale zdrave i sretne. Akvarij bi trebao biti dovoljno prostran i sadržavati dovoljno skloništa i biljaka kako bi im pružio osjećaj sigurnosti. Temperatura vode bi trebala biti između 23°C i 28°C, a pH vrijednost između 5.0 i 7.0. Bitno je održavati dobru kvalitetu vode, jer kardinal tetre su osjetljive na promjene parametara vode.

Hranjenje

Kardinal tetre su svejedi i prihvataju raznoliku hranu. Komercijalna hrana u obliku pahuljica ili granula je dobar izbor za njihovu svakodnevnu prehranu. Također, preporučuje se pružiti im živu hranu poput artemije, dafnija ili sitnih crvića kako bi se unijela raznolikost u prehranu. Bitno je hraniti ih u umjerenim količinama kako bi se izbjeglo prekomjerno hranjenje i zagađenje vode.

Razmnožavanje

Razmnožavanje kardinal tetri u kućnim uvjetima može biti izazovno, jer zahtijeva posebne uvjete i skrb. U prirodi, jata kardinal tetri polažu jaja u močvarne dijelove rijeka gdje je voda meka i kiselija. U akvariju je izazovno oponašati takve uvjete, stoga je razmnožavanje ove vrste obično rezervirano za iskusne akvariste.

Kardinal tetre su prekrasne i mirne ribice koje će sigurno oživjeti vaš akvarij. Njihova intenzivna plava traka i živahne boje čine ih atraktivnim izborom među akvaristima svih razina iskustva. Kako biste im pružili dug i sretan život u vašem akvariju, bitno je pravilno ih njegovati i osigurati odgovarajuće uvjete.