Home » Zebra ribica : Živahne crno-bijele ljepotice
Ribice

Zebra ribica : Živahne crno-bijele ljepotice

Zebra ribice

Zebra danio (Danio rerio), poznata i kao zebra ribica, je popularna i omiljena akvarijska ribica koja potječe iz slatkovodnih područja Azije, tačnije iz rijeke Ganges i Brahmaputre. Ove veselih i dinamičnih ribica privlače pažnju akvarista svojim kontrastnim crno-bijelim šarama i živahnom ponašanju. Zebra danio je idealna ribica kako za početnike, tako i za iskusne akvariste, jer je izuzetno otporna i jednostavna za održavanje.

Izgled i boje

Zebra danio je srednje velika ribica koja naraste do 5 centimetara duljine. Njihovo tijelo je izduženo i prekriveno kontrastnim crnim i bijelim prugama koje se protežu duž tijela. Ove pruge stvaraju zanimljiv i prepoznatljiv izgled, zbog čega su dobile naziv “zebra”. Osim toga, mužjaci su obično tanji i manje šareni od ženki.

Ponašanje i temperament

Zebra danio su miroljubive i društvene ribice koje se odlično slažu s drugim sličnim vrstama riba. U prirodi, obitavaju u velikim jatima, pa se preporučuje držati ih u grupi od najmanje 6 jedinki kako bi se osjećali sigurnije i pokazivali svoje prirodno ponašanje. Kada su u velikom jatu, njihovo ponašanje postaje još živahno i zanimljivo za promatranje.

Njega i uvjeti u akvariju

Zebra danio su izrazito otporne ribice koje zahtijevaju minimalno održavanje. Akvarij bi trebao biti dovoljno prostran s dovoljno mjesta za plivanje, ali i biljaka ili drugih skloništa kako bi se osjećali sigurnije. Temperatura vode bi trebala biti između 22°C i 26°C, a pH vrijednost između 6.0 i 7.0. Bitno je održavati dobru kvalitetu vode, a redovita zamjena dijela vode pomaže u sprječavanju zagađenja.

Hranjenje

Zebra danio su svejedi i prihvataju raznoliku hranu. Komercijalna hrana u obliku pahuljica ili granula je dobar izbor za njihovu svakodnevnu prehranu. Također, povremeno im možete pružiti živu hranu poput artemija, crvića ili sitnih rakova kako bi se unijela raznolikost u prehranu. Bitno je hraniti ih umjereno kako bi se izbjeglo prekomjerno hranjenje i pretilost.

Razmnožavanje

Zebra danio se lako razmnožava u akvariju. Mužjaci i ženke trebaju biti prisutni u zajedničkom akvariju kako bi se izbjegli sukobi prilikom mrijesta. Nakon što ženka položi jaja, mužjak će ih oploditi. Jaja se obično polažu na biljke ili kamenje. Nakon mrijesta, roditelji bi se trebali ukloniti iz akvarija kako bi se spriječilo jedenje jaja od strane odraslih riba.

Zebra danio je šarmantna i vesela ribica koja će osvojiti vaše srce svojom crno-bijelom ljepotom i živahnošću. Njihove kontrastne pruge i sklonost plivanju u jatu čine ih zanimljivim izborom među akvaristima svih razina iskustva. Osim što su izuzetno jednostavne za njegu, zebra danio će donijeti puno radosti i živahnosti u vaš akvarij. Pravilna njega i odgovarajući uvjeti osigurat će da ove predivne ribice ostanu zdrave i sretne u vašem akvariju.