Home » Zdravlje pasa: Pet znakova da nešto nije u redu
Psi

Zdravlje pasa: Pet znakova da nešto nije u redu

Zdravlje pasa je od najveće važnosti, međutim ponekad je teško prepoznati kada naši psi nisu dobro, jer ne mogu verbalno izraziti svoje simptome. Navešćemo pet znakova koji mogu ukazivati da nešto nije u redu sa zdravljem naših pasa.

Promjene u apetitu

Jedan od prvih znakova da nešto nije u redu sa zdravljem psa je promjena u apetitu. Ako primijetite da vaš pas iznenada gubi interes za hranu ili iznenada počinje jesti manje, to može biti znak da nešto nije u redu. Također, ako primijetite da pas gubi ili dobiva na težini bez očiglednog razloga, to može ukazivati na zdravstveni problem.

Promjene u energiji i raspoloženju

Psi su obično energični i veseli, pa promjene u njihovoj energiji i raspoloženju mogu biti znak da nešto nije u redu. Ako primijetite da vaš pas postaje iznenada letargičan, povučen ili da gubi interes za aktivnostima koje obično voli, to može ukazivati na mogući zdravstveni problem.

Promjene u mokrenju i defekaciji

Promjene u mokrenju i defekaciji također mogu biti znakovi da nešto nije u redu sa zdravljem psa. Ako primijetite da vaš pas često mokri, ima poteškoća prilikom mokrenja, ili ako primijetite promjene u konzistenciji, boji ili mirisu stolice, to može ukazivati na probleme sa urinarnim ili probavnim sistemom.

Promjene u disanju

Teškoće u disanju su ozbiljan simptom koji zahtijeva hitnu veterinarsku pažnju. Ako primijetite da vaš pas teško diše, da muči ili da ima poteškoće prilikom disanja, odvedite ga veterinaru odmah. Ovo može biti znak problema sa disajnim ili kardiovaskularnim sistemom.

Promjene u dlaci i koži

Zdrava koža i sjajna dlaka su pokazatelji općeg zdravlja psa. Ako primijetite promjene poput gubitka dlake, svrbeža, crvenila, iritacija ili osipa na koži, to može ukazivati na kožne probleme ili alergije. Obratite pažnju i na pojavu krpelja, buva ili drugih parazita na dlaci psa.

Važno je napomenuti da su ovi znakovi samo općeniti i mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova kod svog psa, najbolje je posjetiti veterinara kako bi se postavila tačna dijagnoza i započelo odgovarajuće liječenje. Brza intervencija može pomoći u očuvanju zdravlja i dobrobiti vašeg psa.