Home » Pravilna prehrana pasa: Kako odabrati najbolju hranu?
Savjeti za vlasnike

Pravilna prehrana pasa: Kako odabrati najbolju hranu?

Pravilna prehrana pasa

Pravilna prehrana osigurava da vaš pas ima dovoljno energije, nutrijenata i potrebnih tvari za održavanje zdrave tjelesne mase, dobrog imuniteta i sjajnog krzna. No, s toliko različitih vrsta hrane dostupnih na tržištu, kako znati koja je najbolja za vašeg ljubimca? Evo korisnih smjernica kako biste lakše odabrali pravu hranu za svog psa.

Potražite kvalitetne sastojke

Kvalitetna hrana treba sadržavati visokokvalitetne sastojke koji će osigurati potrebne hranjive tvari vašem psu. Pripazite da je meso glavni izvor proteina u hrani, a ne jeftinije punila poput kukuruza i soje. Visok sadržaj mesa osigurat će vašem psu kvalitetan izvor proteina i aminokiselina.

Prilagodite prehranu pasmini i dobi

Potrebe pasa se razlikuju ovisno o pasmini, dobi i tjelesnoj kondiciji. Štenci imaju posebne prehrambene potrebe za rast i razvoj, dok stariji psi mogu imati potrebu za hranom koja podržava zdravo starenje. Konzultirajte se s veterinarom kako biste odabrali hranu koja odgovara vašem psu.

Izbjegavajte štetne sastojke

Provjerite sastojke hrane i izbjegavajte one koji mogu biti štetni za pse. Na primjer, hrana s visokim udjelom soli, šećera ili umjetnih aditiva može naštetiti zdravlju vašeg ljubimca.

Razmotrite zdravstvene potrebe

Ako vaš pas ima posebne zdravstvene potrebe, poput problema s probavom, alergijama ili prekomjernom težinom, potražite hranu koja će mu pomoći u prevladavanju tih problema. Postoje posebne dijetalne formule koje se mogu prilagoditi specifičnim zdravstvenim stanjima pasa.

Pripazite na veličinu hrskavica i kostiju

Veličina i oblik hrskavica i kostiju u hrani mogu utjecati na oralno zdravlje vašeg psa. Hrana koja potiče žvakanje može smanjiti stvaranje plaka i kamenca na zubima.

Postupno uvodite novu hranu

Ako mijenjate prehranu svog psa, uvodite novu hranu postupno kako biste izbjegli probavne smetnje. Tijekom nekoliko dana, postupno zamjenjujte staru hranu s novom dok se vaš pas potpuno ne navikne na novu prehranu.

Redovito pratite tjelesnu masu

Održavanje zdrave tjelesne mase važno je za opće zdravlje pasa. Redovito vagajte svog psa i provjeravajte s veterinarom je li potrebno prilagoditi količinu hrane kako biste održali idealnu težinu.

Napomena: Uvijek je važno potražiti savjet veterinara prije donošenja bilo kakvih odluka o prehrani vašeg psa.