Home » Pravilna prehrana mačaka: Kako odabrati najbolju hranu?
Savjeti za vlasnike

Pravilna prehrana mačaka: Kako odabrati najbolju hranu?

Pravilna prehrana mačaka

Pravilna prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i sreće vaše mačke. Kvalitetna hrana osigurat će vašem ljubimcu potrebne nutrijente za održavanje optimalne tjelesne mase, zdrave kože i krzna, kao i snažnog imunološkog sustava. Evo nekoliko činjenica i smjernica kako biste odabrali najbolju hranu za vašu mačku.

Izvor proteina

Mačke su mesojedi, što znači da im treba visok sadržaj proteina u prehrani. Kvalitetna hrana treba sadržavati visokokvalitetne izvore proteina, poput pilećeg, purećeg, goveđeg ili ribljeg mesa. Izbjegavajte hranu koja sadrži previše žitarica kao glavni izvor proteina.

Obratite pažnju na sastojke

Provjerite popis sastojaka hrane i izbjegavajte one koje sadrže aditive, konzervanse i punila. Hrana s umjetnim bojama i okusima može iritirati osjetljivu probavu vaše mačke. Odaberite hranu s prirodnim sastojcima i ograničenim brojem aditiva.

Prilagodite prehranu potrebama vaše mačke

Mačke različite dobi, veličine i zdravstvenog stanja imaju različite prehrambene potrebe. Kitten (mačići) hrana sadrži više kalorija za potporu rasta, dok hrana za starije mačke ima manje kalorija za održavanje zdrave težine.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su ključne za zdravlje kože i krzna vaše mačke. Hrana bogata ribljim uljem ili drugim izvorima omega-3 masnih kiselina pomoći će u održavanju sjajnog i zdravog krzna.

Vlakna za probavu

Vlakna su važna za pravilnu probavu vaše mačke. Hrana koja sadrži vlakna pomoći će u prevenciji problema s probavom, kao što su konstipacija i povraćanje.

Održavanje hidratacije

Mačke često nisu dovoljno zainteresirane za piće vode, stoga je važno osigurati im dovoljno hidratacije putem hrane. Konzervirana hrana sadrži više vode od suhe hrane i može pomoći u održavanju hidratacije vaše mačke.

Izbjegavajte hranu za pse

Hrana za pse i mačke razlikuju se u sastavu i nutritivnim potrebama. Nikada ne hranite mačku hranom namijenjenom psima jer ona neće zadovoljiti potrebe vašeg mačjeg ljubimca.

Postupno uvodite novu hranu

Ako mijenjate prehranu vaše mačke, uvedite novu hranu postupno kako biste izbjegli probavne smetnje. Miješajte malu količinu nove hrane s njezinom uobičajenom hranom, postupno povećavajući udio nove hrane dok se vaša mačka potpuno ne prebaci na novu prehranu.

Napomena: Uvijek je važno potražiti savjet veterinara prije donošenja bilo kakvih odluka o prehrani vaše mačke.