Home » Pet najčešćih problema s psima i kako ih riješiti
Psi

Pet najčešćih problema s psima i kako ih riješiti

pas

Ključ za rješavanje problema s psima je strpljenje, ljubav i dosljednost u obuci i pristupu. Ako se suočite s ozbiljnijim problemima u ponašanju, uvijek je najbolje konzultirati se s veterinarom ili stručnjakom za ponašanje pasa kako biste pronašli najbolje rješenje za vašeg ljubimca. S pravilnom obukom i pažnjom, većina problema s psima može se riješiti, a vaš pas će biti sretan i zadovoljan član vaše porodice.

Nepoželjno lajanje

Lajanje je prirodni način izražavanja pasa, ali nepoželjno lajanje može biti izazov za vlasnike. Kako biste se nosili s ovim problemom, prvo je važno razumjeti uzrok lajanja. To može biti dosada, anksioznost, osjećaj straha ili potreba za pažnjom. Rješenje može uključivati pravilnu obuku, davanje dovoljno fizičke i mentalne stimulacije i rad na smanjenju anksioznosti.

Uništavanje predmeta

Mladi psi često istražuju svijet žvakanjem, što može rezultirati uništavanjem vaših predmeta i namještaja. Da biste riješili ovaj problem, pružite psu adekvatne igračke za žvakanje i redovito ih mijenjajte kako biste održali njihov interes. Također, koristite obuku kako biste psa naučili što je dopušteno žvakati.

Skakanje na ljude

Skakanje na ljude može biti znak uzbuđenja ili potrebe za pažnjom. Kako biste to riješili, radite na obuci psa da se ne penje na ljude. Nagradite ga kada ostane četiri noge na podu i ignorirajte ga kada skače. Konzistentnost je ključna.

Agresija prema drugim psima ili ljudima

Agresivno ponašanje može biti ozbiljan problem i zahtijeva posebnu pažnju. Pravilna socijalizacija štenaca u ranoj dobi može pomoći u sprečavanju agresivnog ponašanja. Ako se suočavate s agresivnim ponašanjem kod odraslog psa, obratite se stručnjaku za ponašanje pasa ili treneru.

Anksioznost ili separacijska tuga

Psi mogu patiti od anksioznosti ili separacijske tuge kada su ostavljeni sami. Rješenje uključuje postupno uvodjenje u samoću, stvaranje sigurnog i udobnog okruženja za psa dok niste kod kuće, te možda čak i savjetovanje stručnjaka za ponašanje pasa.